Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztyciki z ciasta serowego z kremem śmietankowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 125 g
masło 125 g
twaróg 125 g
jajko 1 szt
sól do smaku
śmietana 1/2 szkl.
żółtko jajek 2 szt
ser żółty 60 g
masło 50 g
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pasztyciki z ciasta serowego z kremem śmietankowym

Masło, twaróg i sól wymieszać na jednolitą masę. Dodać do przesianej mąki i dokładnie wyrobić. Wstawić do lodówki na noc. Wyjąć 30 minut przed pieczeniem.Rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć 7 cm krążki. Połowę krążków posmarować białkiem, a w drugiej wyciąć środki o mniejszej średnicy. Powstałe obrączki położyć na krążki, ułożyć na blachę, posmarować wierzch żółtkiem i piec20 min. w temp. 180 st. Jednocześnie upiec posmarowane żółtkiem małe krążki. Wyłączyć piekarnik lecz nie wyciągamy ciastek; muszą obeschnąć. wyjąć, ostudzić, trzonkiem drewnianej łyżki delikatnie wydrążyć zagłębienie w środku pasztecika.
Śmietanę, żółtka,starty ser, sól i paprykę wymieszać w rondelku i stale mieszając gotować parę minut na małym ogniu. Ostudzić, połączyć z utartym na pianę masłem ubić aż powstanie gęsta masa, którą wkladamy do pasztecików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.02.2012 20:29
Dobre, dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak