Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet wędzony z kurczaka 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
sól
ryż 100 gram
smietana 18% 0,5 szklanki
majonez 1 łyżka
sok z cytryny 0,5 cytryny
oliwa 1 łyżka
sok ananasowy z puszki 0,5 szklanki
ananas z puszki 2 plastry
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 4 szczypty
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
śliwki węgierki 6 (suszone)

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem.

Kroki postępowania

1
Pierś nadziewamy śliwkami ( staramy się, żeby nie pękła, ale jak to się stanie, to można spiąć wykałaczkami), robiąc otwór małym nożykiem i wciskając pokrojone na 3 części śliwki. Taką pierś wrzucamy do syropu z ananasa. Plastry ananasa kroimy w kosteczkę i dorzucamy do syropu. Dusimy do odparowania wody.
Krok 1 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem. foto
2
Gdy woda odparuje, solimy ni pieprzymy pierś, dorzucamy zioła prowansalskie (1 łyżeczkę) i pozwalamy się karmelizować.
Taką pierś odstawiamy na chwilkę, by nie była zbyt gorąca do krojenia.
Krok 2 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem. foto
3
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, wrzucamy na patelnię i z odrobinką oliwy, doprawiamy solą, papryką i kurkumą. Przekładamy do miseczki, lub kubeczka, nakładamy na nią talerz, odwracamy. Kilka razy klepiemy miseczkę i podnosimy, aby uzyskać ładny kształt. Na gorę powstałej babeczki układamy kilka kostek ananasa i polewamy sosem ananasowym ryż.
Krok 3 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem. foto
4
Pierś kroimy w plastry i układamy pod ryżem. Dekorujemy pozostałymi kostkami ananasa i sosem ananasowym.

Sos czosnkowy przygotowujemy z drobno posiekanego czosnku, ziół prowansalskich, pieprzu, łyżeczki oliwy, majonezu, soli i śmietany oraz soku z cytryny.

Sos rozlewamy na pozostałej powierzchni talerza - idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Polecam !
Krok 4 - Wędzona pierś kurczaka ze śliwką w balsamie z syropu ananasowego z sosem czosnkowym i aromatycznym ryżem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 19.07.2012 19:08
kupa roboty podziwiam..wygląda bosko
smerfetka79 08.05.2012 23:26
wygląda smakowicie:)))
MAR3STA 22.03.2012 14:02
pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak