Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szkl.
cukier drobny 5 łyżek
żółtko jajek 5 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana słodka 4 łyżki
jabłka 4-5 szt.
cynamon 1 łyżka
białka jaj 5 szt.
cukier drobny 1 szkl.
budyń waniliowy 2 szt.
cukier wanilinowy 16 gram
margaryna 250 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z budyniem

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać utartą margarynę z 5 łyżkami cukru, cały czas ucierając dodać żółtka i śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części, dwie wyłożyć na blache (dużą) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wyłozyc na ciasto, posypać cynamonem. białka jaj ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 1 szkl. cukru, cukier wanilinowy i budynie. Masę wyłozyć na jabłka. Pozostałą cześć ciasta pokruszyć na wierzch. Piec w 200 st. około 1 godziny. Najsmaczniejsze jest ciepłe! Na zdrowie!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 16.02.2012 10:11
smaczna ;)
Wacław 31.01.2012 16:27
lubie szarlotke ,jest pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak