Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lwie głowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dkg
sos sojowy 3 łyżki
sól 1 łyzeczka
wódka 2 łyżki
ząbki czosnku 3 szt
imbir 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
pieczarki 8 szt
szpinak 30 dkg
smalec 3 łyżki
olej do smażenia do smaku
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: lwie głowy

Zmielić mięso maszynką o większych oczkach, pomieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką wody, 1 łyżką wódki, 1/2 łyżeczki soli, 1 posiekaną cebulą, roztartym ząbkiem czosnku, połową porcji imbiru i mąką ziemniaczaną. Wyrobić jednolitą masę i formować 4 pulpety. W głębokim garnku rozgrzać olej i zanurzyć w nim pulpety ułożone w koszyku do frytek na 2,5 min. Wyjąć osuszyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia, dolać2,5 szklanki wody, dolać resztę sosu sojowego, cebuli, czosnku i imbiru. Piec 50min w temp 180st. W garnku rozgrzać 2 łyżki smalcu i dodać oczyszczony, umyty i przepłukany szpinak, smażyć 3 min., wyjąć, osuszyć i podłożyć pod pulpety. resztę smalcu rozgrzać i usmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Włożyć do mięsa, wlać resztę wódki i piec 15 minut. Na gorącym półmisku położyć najpierw szpinak, później pulpety. Do sosu wytworzonego podczas pieczenia dolać1 łyżkę wody wymieszaną z 1 łyzeczką mąki ziemniaczanej, podgrzewać aż zgestnieje, polac pulpety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 07.05.2012 15:57
bardzo ciekawy przepis
mariel78 07.05.2012 15:57
bardzo ciekawy przepis
Marzena34 20.04.2012 19:00
pyszne
krokodyl 27.02.2012 18:43
dzięki za komentarze.
gusia1000 23.02.2012 22:54
Zgadzam się, fajna nazwa jedzenia.
stokrotka 05.01.2012 16:43
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak