Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp smażony i duszony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
imbir 3 plast
sos sojowy 3 łyżki
cukier puder 2 łyżeczki
wódka 3 łyżki
ocet 1 łyżka
olej do smażenia do smaku
rosół 2 łyżki
smalec 2 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
karp 1 wypatroszony

Przepis i sposób przygotowania na: karp smażony i duszony

Rybę wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i mąką. Odstawić. W misce wymieszać połowę pokrajanych cebulek (2 cm) i połowę imbiru, rosół, wódkę, cukier i sos sojowy. Odstawić. Olej rozgrzać w garnku, rybę włożyć do koszyka od frytek, zanurzyć w oleju, po 1 min. zmniejszyc trochę płomień i smażyć ok.5 minut. Wyjac i odsączyć. Na patelni rozgrzać smalec, wlać połowę sosu, wymieszać, dodać rybę i resztę sosu. Dusić do wyparowania płynu, polewając sosem. Raz przełożyć na drugą stronę. Podawać na gorącym półmisku posypane resztą cebuli i imbiru, ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 28.09.2012 06:51
lubię dobrze zrobionego karpia
Dorota59 05.05.2012 11:30
smaczna rybka
gusia1000 22.02.2012 12:12
Lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak