Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ucierana z gruszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 5 szt
masło 25 dkg
mąka 25 dkg
cukier 25 dkg
gruszki 60 dkg
wanilia 0.5 laski
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ucierana z gruszkami

Masło utrzeć do białości, dodając do tego powoli po jednym jajku i łyżce cukru. Składniki utrzeć na pulchną masę. Do utartej już masy dodać stopniowo mąkę i pokrojona drobno wanilię. Wyrobić z tego ciasto i podzielić je na dwie połowy. Jedną połowę ciasta położyć na dnie wysmarowanej masłem formy, na nim ułożyć obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w ćwiartki gruszki. Na gruszki położyć drugą połowę ciasta. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika i upiec w temp do 210 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu babkę wyciągnąć z formy a po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.07.2012 10:01
z gruszkami jest super
KasiaK90 18.06.2012 10:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak