Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza pełnoziarnista z oliwkami i mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 25 dag
drożdże 2 dag
woda 125 ml
sól
cukier
oliwa 1 łyżka
sos arrabiata 100 ml
oliwki pół szkl
schab pieczony
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza pełnoziarnista z oliwkami i mięsem

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Make przesiewamy do miski, dodajemy cukier i oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gęste, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagniatamy, rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Wierzch ciasta smarujemy pikantnym sosem pomidorowym. Oliwki kroimy w plasterki i układamy na sosie. Mięso kroimy w cienkie plasterki i również układamy na pizzy. Pizze pieczemy 15 min w 200st. Na 5 min przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 15.01.2012 21:15
proszę bardzo i polecam się na przyszłość
malcik111 14.01.2012 12:56
super, dzięki dodrota20w za poradę z ciastem, bo mi zawszewyrastało za wysokie:)
dorota20w 07.01.2012 00:42
tak, wychodzi cienkie. Trzeba je dobrze rozwałkować i od razu układać dodatki by wyrosło tylko tyle ile chcemy ;)
mishka85 06.01.2012 22:38
muszę wypróbować bo widzę, że ciasto wychodzi cienkie, a takie właśnie lubię :)
dorota20w 05.01.2012 21:18
polecam - ja robię od długiego czasu w ten sposób
caralajna 05.01.2012 15:50
na pewno skorzystam z przepisu na ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak