Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 2 szt
masło 7 dkg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyzeczka
makaron 30 dkg
pomidory krojone z puszki 25 dkg
musztarda 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
pietruszka zielona 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
mleko 1 szkl.
wino białe 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ser gouda 15 (tarty)
ser żółty 30 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ze szpinakiem

Szpinak rozmrażać w garnku na małym ogniu, odlewając wodę. Posolić i popieprzyć, dodać masło i gałkę, wymieszać. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać mięso i mieszając smażyć parę minut. Dodajemy zawartość puszki pomidorów (z sosem) i posiekany czosnek. Gdy masa na patelni zgęstnieje dodajemy zioła, musztardę, pieprz, sól. Gotujemy makron i zostawiamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni robimy sos: roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i wino, cały czas mieszając, gotujemy ok. 5 minut. przyprawiamy solą i pieprzem. nagrzewamy piekarnik do 220 st.. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, wkładamy 1/2 makaronu, masę mięsną, 1/2 białego sosu, szpinak, resztę makaronu i resztę białego sosu. Na wierzch rozkładamy plastry ser i całość pieczemy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata16 12.07.2012 23:42
oh jaka dobra !
krokodyl 25.02.2012 19:20
raduje mnie ta wiadomość :)
gusia1000 20.02.2012 17:58
Robię podobną i mi smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak