Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
jajko 1 szt
mleko 1,5 szkl.
Farsz:
ser biały 0,5 kg
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
cebula 1 szt
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Ciasto:
Wyrobić ciasto z mąki, jajka i letniego mleka, aby było dosyć wolne.
Farsz:
Ser biały i ugotowane wcześniej ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Pół cebuli pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać to do sera i ziemniaków i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Rozwałkowujemy ciasto, nakładamy po trochę farszu i wykrawamy kluski foremką do pierogów.
Następnie pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotować ok 5 minut.
Na koniec zeszklić drugą połowę cebulki na maśle i polewać tym pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 12.04.2012 11:29
W końcu przestanę kupować. Dzięki za przepis
Rybciia 14.02.2012 16:37
uwielbiam!!!
pigila
pigila 16.01.2012 20:45
super
ewelina63 09.01.2012 11:15
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak