Sposób przygotowania

Szklankę maku gotujemy przez chwilę w mleku (mak zalać mlekiem żeby przykryć mak, podgrzać, aż mak wchłonie mleko). Dobrze odsączmy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Na małym ogniu ubijamy 6 żółtek za szklanką cukru. Objętość powinna się zwiększyć co najmniej 3-krotnie. Należy przy tym uważać, by masa się nie przypaliła. Ubijamy pianę z 6 białek i mieszamy. Studzimy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy. Pieczemy w ok. 180 st. Sprawdzamy czy ciasto nie klei się do patyczka. Mazurek polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Smaczne ciasto.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Renata16

    dobry mazurek :)
  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    lubię taki z maczkiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !