Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gong Bao Ji Ding

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe
filet z kurczaka 600 g
orzechy nerkowca 150 g
suszona papryczkachili 2 szt.
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt.
czosnek 2 ząbki
olej sezamowy
marynata
ciemny sos sojowy 2 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
pieprz syczuański ½ łyżeczki
sos
ciemny sos sojowy 2 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
papryczka chili 2 szt.
imbir świeży 2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Gong Bao Ji Ding

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Dodać pokrojone na drobniejsze części świeże papryczki chili, imbir starty na tarce i połączone składniki marynaty. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego. Wrzucić orzechy nerkowca. Smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru.

W woku rozgrzać odrobinę oleju sezamowego. Dodać posiekane, suszone chili. Podsmażyć. W woku umieścić zamarynowane kawałki kurczaka. Smażyć 6 minut. Dodać posiekany czosnek i dymkę. Smażyć kolejną minutę. Dodać orzechy oraz sos powstały z połączenia składników i 50 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.03.2012 18:13
a w tłumaczeniu co oznacza nazwa tego dania?
caralajna 05.01.2012 15:58
o. bardzo mi się podoba, trochę dużo składników, ale wygląda z obrazka że warto by spróbować..
Kas2 05.01.2012 00:53
uwielbiam takie smaki, do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak