Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Dodać pokrojone na drobniejsze części świeże papryczki chili, imbir starty na tarce i połączone składniki marynaty. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego. Wrzucić orzechy nerkowca. Smażyć do uzyskania lekko brązowego koloru.

W woku rozgrzać odrobinę oleju sezamowego. Dodać posiekane, suszone chili. Podsmażyć. W woku umieścić zamarynowane kawałki kurczaka. Smażyć 6 minut. Dodać posiekany czosnek i dymkę. Smażyć kolejną minutę. Dodać orzechy oraz sos powstały z połączenia składników i 50 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    uwielbiam takie smaki, do wypróbowania
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    <b>o. bardzo mi się podoba, trochę dużo składników, ale wygląda z obrazka że warto by spróbować..</b>
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a w tłumaczeniu co oznacza nazwa tego dania?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !