Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kutia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziarna pszenicy grubo zmielone 1 szklanka
mak 2 szklanki
śmietanka słodka 1/3 szklanki
miód 4 łyżki
cukier 4 łyżki
migdały utłuczone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kutia

Pszenicę zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka razy i odlewamy wodę.Przekładamy ją do teflonowego rondla i gotujemy na małym ogniu uważając by się nie przypaliła,gotujemy aż stanie się miękka i gęsta.Mak również zalewamy wrzątkiem odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwa razy,mieszamy go dokładnie z cukrem i miodem,dosypujemy rodzynki migdały i dodajemy ostudzoną pszenicę.Składniki łączymy rozrzedzając śmietaną.Przekładamy do salaterki i wkładamy o lodówki na 3 godziny przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak