Sposób przygotowania

KLUSKI:
W małym garnku gotujemy mleko ze skórka cytrynową, łyżką cukru i szczyptą soli. Na mały ogień i dosypujemy kaszę cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstawiamy na 4 minuty i mieszając dodajemy jajko. w płaskim rondlu gotujemy lekko osoloną wodę i uformowane łyżką kluseczki gotujemy przez 3 min. na małym ogniu. Cedzakiem wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia. Podajemy z ciepłą zupą, na którą przepis poniżej.
ZUPA:
Do garnka wlewamy wino i 1l wody, dodajemy cynamon, skórkę i sok z cytryny, goździk, cukier i gotujemy. Dodajemy czyste wiśnie i zostawiamy na min. ogniu na 10 minut. NIE MOŻE SIĘ GOTOWAĆ. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody po czym wlewamy to do zupy, mieszamy i ZAGOTOWUJEMY. Podajemy z kluskami, na które przepis powyżej.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię i robię.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata16

    rewelacyjna (:

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !