Sposób przygotowania

Roztop masło na patelni. Bułki pokroić w kosteczkę i zrobić grzanki. Umyć, obrać i pokroić na połówki seler, marchew i pory. Wrzucić do garnka z 1l zimnej, osolonej wody i gotować 30 minut. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito. W drugim garnku roztopić masło dosypać mąki i zrobić białą zasmażkę. Wlać wywar z jarzyn, mieszając żeby nie powstały grudki i zagotować. Szczaw umyć i drobno posiekać. Wsypać do zupy razem z drobno posiekanymi cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem i natką. Przyprawić solą i pieprzem. Żółtko wymieszać ze śmietaną i dolać do zupy. NIE GOTOWAĆ. Wlać zupę do naczyń z grzankami i podawać od razu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Gotuj? j?.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    wspaniała
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata16

    chciałabym spróbować takiej zupki ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !