Sposób przygotowania

Owoce: wedle uznania - truskawki, jagody, jeżyny, maliny, jabłka itp.

Można zrobić ciasto bez mleka. Wtedy proporcje składników zostaję te same - tylko wody dodajemy odrobinę więcej. Do przesianej mąki dodać zagotowane mleko - wymieszać nożem. Dodać jajko, sól i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Wyrobić. Gotowe ciasto rozwałkować na ok 2mm, wykrawać szklanką krążki, nakładać owoce (jeśli są to jagody lub jeżyny posłodzić przed nałożeniem, jeśli inne owoce również są kwaśne postąpić podobnie), składać na pół i sklejać brzegi. Gotować w gorącej lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez ok 2 minuty. Podawać ze śmietaną lub polane masłem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    uwielbiam pierogi z owocami :) a do ciasta nigdy nie dawałam mleka - będę musiała spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    pierogi z owocami, smakowite te pierogi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !