Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
kiełbasa podwawelska 600 g
pieczarki 250 g
ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Całe liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki bądź w półkrążki.Kiełbasę kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy, kroimy. Podsmażamy na maśle kiełbasę, pieczarki oraz cebulę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą średnio miękkie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy je połową liści kapusty, na w ten sposób przygotowane podłoże nakładamy kiełbasę z podsmażoną z cebulą i pieczarkami. Przykrywamy resztą liści kapusty. Nakrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy przez długi okres (2 godziny) w piekarniku przy niezbyt wysokiej temperaturze (160 stopni). Jest to bardzo pożywne i smaczne, lecz niestety dość wysokokaloryczne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak