Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 szt
sól
cukier puder 200 gram
sok z cytryny 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

Białka z jajek ubijać ze szczyptą (małą!) soli na sztywną masę. Kiedy już będą sztywne dodawać po odrobinie cukru (można np. dodawać po łyżce cukru) - ważne jednak aby nie wsypać całego cukru od razu! Po dodaniu wszystkiego dodać sok z cytryny (jego ilość może ulec zmianie jeśli chcemy wyostrzyć smak bezików).
Następnie nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, a masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier bezy (tu wielkość zależnie od gustu, jednak zbyt małe bezy za mocno wyschną). Pieczemy oko 35-45 minut.
Studzimy.
Świetnie jako deser, dodatek do lodów, czy np. jeśli robimy biszkopt z ciemną masą można ją poprzekładać bezy - fajnie wygląda i smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 19.03.2012 11:35
idealne kształty
olemona
olemona 05.01.2012 20:09
pyszne! uwielbiam takie bezy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak