Sposób przygotowania

Białka z jajek ubijać ze szczyptą (małą!) soli na sztywną masę. Kiedy już będą sztywne dodawać po odrobinie cukru (można np. dodawać po łyżce cukru) - ważne jednak aby nie wsypać całego cukru od razu! Po dodaniu wszystkiego dodać sok z cytryny (jego ilość może ulec zmianie jeśli chcemy wyostrzyć smak bezików).
Następnie nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, a masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier bezy (tu wielkość zależnie od gustu, jednak zbyt małe bezy za mocno wyschną). Pieczemy oko 35-45 minut.
Studzimy.
Świetnie jako deser, dodatek do lodów, czy np. jeśli robimy biszkopt z ciemną masą można ją poprzekładać bezy - fajnie wygląda i smakuje.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne! uwielbiam takie bezy!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    idealne kształty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !