Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK Z PORZECZKAMI Z WIERZCHEM BEZOWYM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
cukier 220 gram
jajko 2 szt
żółtko jajek 3 szt
sól szczypta
mąka 400 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
proszek do pieczenia 1 torebka
mleko 1/8 litra
orzechy laskowe 10 dkg
porzeczki 1 kg
białko 3 szt
cukier 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK Z PORZECZKAMI Z WIERZCHEM BEZOWYM

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajka,żółtka sól i razem ucieramy na jednolitą gładką masę.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do mąki ziemniaczanej i dodajemy na zmianę z mlekiem do maślano jajecznej masy i dokładnie mieszamy.Orzechy laskowe siekamy nożem i dodajemy do ciasta.Blachę do ciasta natłuszczamy i posypujemy bułką tartą,wykładamy ciasto.Porzeczki płuczemy obieramy i rozkładamy na cieście.Pieczemy 30 minut w 200 stopniach .Upieczony placek wyjmujemy,w tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i rozprowadzamy na wierzchu placka.Pieczemy jeszcze 10 minut w 150 stopniach.Zamiast porzeczek można dać maliny lub agrest.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak