Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek królewski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 10 dkg
cykata 40 gram
rum 20 gram
masło 110 gram
cukier 20 dkg
skórka z cytryny 1 szt
jajko 6 szt
mąka 20 dkg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: placek królewski

Rodzynki i drobno pokrojoną cykatę wkładamy do miseczki zalewamy dobrym rumem i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.Masło ucieramy z 1/3 częścią cukru i startą skórką cytrynową na pulchną masę.Zółtka oddzielamy do białek,i żółtka stopniowo dodajemy do maślanej masy.Białka ubijamy dodając powoli resztę cukru aż powstanie sztywna piana taka że można ją kroić nożem.Rodzynki i cykatę obtaczamy w mące.Do maślanej masy dodajemy pianę i obtoczone w mące rodzynki i cykatę i ostrożnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 60 minut.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.01.2012 20:51
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak