Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka duszona

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa b/k 1 kg
cebula 2
oliwa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
kostka rosołowa 2
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
mąka pszenna
smietana 18%
świeży koper

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona

SKŁADNIKI:

łopatka wieprzowa b/k - 1kg,
cebula - 2,
czosnek - 2 ząbki,
oliwa - łyżka,
olej do smażenia,
kostka rosołowa - dałam 2: wołową i warzywną,
sól,
liść laurowy - 2,
ziele angielskie - 3 ziarenka,
pieprz ziołowy Prymat,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka mielona,
czosnek granulowany,
mąka pszenna - 2 czubate łyżki,
śmietana 18% ukwaszona - 100ml (lub więcej jeżeli lubimy),
świeży koper - kilka gałązek.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 1cm. Każdy plaster posypać solą, pieprzem ziołowym, papryką oraz czosnkiem granulowanym z obu stron. Skropić oliwą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Czosnek i cebulę obrać i umyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z obu stron do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do rondla, dodać 2 kostki rosołowe, ziele angielskie, trochę pieprzu oraz słodkiej papryki, odrobinę soli. Zalać zimną wodą do powierzchni mięsa. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do mięsa. Zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa przez ok 1-1,5 godziny. Na 30 minut przed zakończeniem duszenia dodać listki laurowe. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Rondelek zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając. Zagotować. Następnie dodać śmietanę, do której wcześniej dolać kilka łyżek gotującego się sosu - tzw. hartowanie. Zagotować i dodać posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso podawać surówką i z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzenciak1985 23.07.2013 10:51
super przepis
Rafał10 14.04.2012 16:59
oj jak dawno takiej nie jadłam ! Pyszności :)
anemon 19.03.2012 17:14
Bardzo apetycznie przygotowane mięso.
anna186 17.03.2012 18:02
wyglada wspaniale
anja3107 18.02.2012 21:48
ekstra
smakowita 19.01.2012 20:17
bardzo smaczne mięsko
iziona 04.01.2012 07:28
Lubię takie mięso, zresztą jakiego ja nie lubię :)
Kas2 04.01.2012 00:06
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak