Sposób przygotowania

Składniki na biszkopt:
# 7 jaj
# 1 szklanka cukru
# 5 łyżek mąki
# 1 łyzeczka proszku do pieczenia
# 2 łyzki kakao

Skladniki na ciaso orzechowe:
# 20 dkg zmielonych orzechów
#1 szklanka cukru
# 5 białek
# 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
# 1 łyżka miodu
# 1 łyżka mąki pszennej
#1 łyzeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem\"
# 1/2 l mleka
# 5 żółtek
# cukier waniliowy
# 1 szklanka cukru
# 30 dkg margaryny Kasi
# 2 łyżki kakao
# 2 łyżki budyniu waniliowego
# 1 czekolada ciemna
# trochę spirytusu



Wykonanie biszkoptu.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , pozostałe składniki delikatnie wmieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (tradycyjną blaszkę). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku a po wystudzeniu przekroić na pół.
Następnie przygotować placek orzechowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , przechy i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takij samej formie jak biszkopt.Teraz wykonać krem . 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka wlać drugie mleko zagotować mieszająć aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty).Następnie utrzeć margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać ze 3 łyżki spirytusy i wkręcić rozpuszczoną czekoladę(niekoniecznie).przekładać placki w kolejności : biszkopt +masa+placek orzechowy+ masa +biszkopt. Wierzch polać polewa.Najlepiej smakuje na następny dzień i póżniej.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    czekoladowe, moje ulubione:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wygląda bosko. perfekcyjne warstwy
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Rewelacyjne ciasto, muszę koniecznie wypróbować. Pieczesz w prostokątnej formie czy tortownicy?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    wygląda jak z cukierni!! Cudo!! :)
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Piekę w prostokątnej takiej wymiarowej blaszce
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pyszności!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    pychota
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Zniewalające ciacho!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    jakie boskie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    wyśmienite
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Jaki wypas Misiu! Ale wodzisz na pokuszenie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    chętnie bym skosztowała tych pyszności
  • 3
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    mmmmm ale bym zjadła!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    wygląda baaardzo apetycznie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepysznie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Pychota.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Apetycznie wygląda, musi wyśmienicie smakować.
  • 4
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne takie lubię .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    musi być pyszne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    uwielbiam takie wilgotne i czekoladowe ciacha:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    roboty sporo, ale warto :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    bardzo smakowicie sie prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    adagio

    ciasto godne polecenia ... biszkopt piekłam w nagrzanym piekarniku - 200 stopni / 25 minut, placek orzechowy 180 stopni / 25 minut ... naprawde polecam to ciasto
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    adagio, dziękuję za miły komentarz ale jestem zdziwiona ,że w tak wysokiej temperaturze piekłaś biszkopt - przeważnie piekę w 180*C
  • 1
    original
    Opublikowano

    adagio

    biszkopt wyszedł bardzo lekki, korzystam od kilku lat z jednego przepisu na biszkopt i właśnie go zmieniłam na pani przepis jest rewelacyjny - a temperaturę dałam 200 bo bałam się by mi nie opadł - wyszedł super
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wygląda bardzo zachęcająco
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wszystko co najlepsze w jednym kawałku ciasta :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !