Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 duże
cynamon
miód
żurawina opcjonalnie
mąka 500 g
drożdże 1/2 kostki
śmietanka uht 200 ml
jajko 2+1 do posmarowania
cukier 100 g
masło 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z pieczonym jabłkiem

Jabłka kroimy na pół, wydrążamy środek, oprószamy cynamonem i smarujemy miodem. Tak przygotowane jabłka układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Jabłka po wyciągnięciu z piekarnika muszą być miękkie, aby można było swobodnie oddzielić miąższ od skórki.
Drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej, posłodzonej wody. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, śmietankę, jajka oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek i wycinamy trójkąty o podstawie około 10cm. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżkę nadzienia z pieczonego jabłka oraz kleks żurawiny i zawijamy rogalik. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180st przez 10-15 minut.
Gotowe rogaliki pozostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy np. lukrem i wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 22.01.2014 10:48
lubię takie :) musze kiedys zrobić :)
KLEO 18.04.2012 12:00
cudownie wyglądaja mmm napewno są przepyszne
paula99926 18.03.2012 18:56
wspaniałe
Urszula5 07.03.2012 14:57
idealne na śniadanie lub podwieczorek
smakowita 04.01.2012 21:38
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak