Sposób przygotowania

Jabłka kroimy na pół, wydrążamy środek, oprószamy cynamonem i smarujemy miodem. Tak przygotowane jabłka układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Jabłka po wyciągnięciu z piekarnika muszą być miękkie, aby można było swobodnie oddzielić miąższ od skórki.
Drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłej, posłodzonej wody. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, śmietankę, jajka oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek i wycinamy trójkąty o podstawie około 10cm. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżkę nadzienia z pieczonego jabłka oraz kleks żurawiny i zawijamy rogalik. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180st przez 10-15 minut.
Gotowe rogaliki pozostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy np. lukrem i wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pięknie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    Urszula5

    idealne na śniadanie lub podwieczorek
  • 3
    original
    Opublikowano

    paula99926

    wspaniałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    KLEO

    cudownie wyglądaja mmm napewno są przepyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    lubię takie :) musze kiedys zrobić :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !