Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki na kruchym spodzie

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód:

masło 150 gramów
mąka 250 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 100 gramów
dżem wiśniowy 100 gramów

Warstwa kokosowa:

wiórki kokosowe 200 gramów
białko 3 sztuki
cukier puder 200 gramów
mąka ziemniaczna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki na kruchym spodzie

Z podanych składników na kruchy spód wyrabiamy ciasto – najlepiej ręką. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie smarujemy dżemem.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy wiórki i dokładnie, delikatnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na nasz kruchy spód i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do przestygnięcia i kroimy na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jjjjjj 3 tygodnie temu
Dobre
plocia 18.12.2013 22:12
Smaczne są, muszę zrobić w week
Cukiereczek13 26.08.2012 19:39
niebo w gebie ;)
dwa pokoje z kuchnią 19.03.2012 07:46
coś dla mnie
paula99926 18.03.2012 18:56
apetyczne
teresa18 11.03.2012 08:19
świetne
smakowita 04.01.2012 21:37
super ciasteczka ,
caralajna 03.01.2012 22:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak