Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saska strucla serowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
ser tłusty 250 gram
jajko 2 sztuki
chłodne masło 200 gram
rum 2 łyżki
migdały posiekane 100 gram
rodzynki 200 gram
kandyzowana skórka pomarańczo 100 gram
skórka otarta z cytryny 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier kryształ 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Saska strucla serowa

Kroki postępowania

1
Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
Krok 1 - Saska strucla serowa foto
2
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
Krok 2 - Saska strucla serowa foto
3
Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 3 - Saska strucla serowa foto
4
Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto długo jest świeże.
Krok 4 - Saska strucla serowa foto
5
Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
* ser mielony, taki na serniki z wiaderka do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, suchy, dobrze odciśnięty.
**użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią.
Krok 5 - Saska strucla serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 09.01.2014 18:54
jak zwykle prezentuje się niezwykle apetycznie;)
Wacław 04.09.2013 15:14
co tu mówić,PYCHA !!!
junox 21.06.2013 17:45
lubię taką
anemon 01.06.2013 20:21
UWAGA: w składnikach pominęłam proszek do pieczenia, należy dodać go 2 łyżeczki. Przepraszam za błąd. Basiu ja też ja lubię, oczywiście za smak, łatwość wykonania i to, że może, a nawet powinna trochę poleżeć, więc jak dla mnie jest to bardzo praktyczne i smaczne ciasto.
barbara11561 01.06.2013 18:06
uwielbiam taką struclę,ale nie piekłam sama,wspaniały przepis,dzięki:)
kate.500 16.04.2013 07:52
pyszniutka
anemon 26.02.2013 00:01
Polecam.
Grazyna0211 25.02.2013 20:12
bardzo fajny przepis i do tego moje smaki super
anemon 01.12.2012 17:07
pacpaw, nawet tych chęci nie potrzeba specjalnie dużo, bo ciasto szybko się robi, wystarczy krótko wyrobić, tylko do połączenia składników.
pacpaw 30.11.2012 20:31
pięknie się prezentuje, jakby zaśnieżone :o) do tego jasny opis. Teraz to wykonania takiej strucli potrzeba tylko chęci
anemon 15.11.2012 22:19
Masz rację alaa z tym, że drezdeński stollen jest na drożdżach, a ta strucla na proszku. Jednak jak dla mnie w smaku oba ciasta są bardzo podobne.
alaaa 15.11.2012 17:28
bardzo podobne to niemieckiej strucli z marcepanem,,może wypróbuję
Elżbieta17 02.05.2012 17:14
smaczny deser:)
IZABELA29 17.03.2012 11:58
apetyczna
caralajna 27.02.2012 18:50
bomba
Agnieszka_B 06.01.2012 18:30
Fajne ciacho!
anemon 05.01.2012 13:03
Proszku do pieczenia 2 łyżeczki. Dziękuję misia53 i przepraszam za błąd. Misia53, to ciasto jest na proszku, ale w czasie pieczenie niewiele urośnie. Nie jest to ciasto np. w typie naszego keksa, jest bardziej zbite, niemniej nam ono bardzo smakuje.
misia53 05.01.2012 09:34
Zastanawiałam się na czym tak wyrosło ,o w składnikach nie ma, ale dalej doczytałam,że na proszku. Pięknie wygląda i kto wie czy się nie skuszę,....
ben-ka 04.01.2012 09:41
Wspaniałe ciacho!:)
suzana 03.01.2012 19:03
świetne
Mati13 03.01.2012 18:47
pięknie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak