Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

masa makowa: masa makowa:

750 g maku

4 łyżki miodu

1,5 szklanki cukru pudru

150 g orzechów włoskich

150 g rodzynek

3 szklanki mleka

1/2 olejku migdałowego

6 białek




mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    polecam
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Jak dużo mają maku. Uwielbiam takie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !