Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczne makowce

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa
mąka 4 szklanki
drożdże 50 g
żółtko jajek 6
mleko 1 szklanka
cukier 4 lyzki
olej 2 lyzeczki
margaryna 125 g
sólszczypta

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczne makowce

Kroki postępowania

1
masa makowa: masa makowa:

750 g maku

4 łyżki miodu

1,5 szklanki cukru pudru

150 g orzechów włoskich

150 g rodzynek

3 szklanki mleka

1/2 olejku migdałowego

6 białek




mak opłukujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekładamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszamy, aż drożdże nam się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
Krok 1 - świąteczne makowce foto
2
Następnie na stolnicy przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, szczyptę soli i olej. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - świąteczne makowce foto
3
Następnie ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy. Każdą część smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia.
Krok 3 - świąteczne makowce foto
4
Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - świąteczne makowce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.02.2012 11:09
Jak dużo mają maku. Uwielbiam takie.
aginaa 04.01.2012 11:00
polecam
suzana 03.01.2012 19:02
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak