Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rureczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
śmietana pół szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
masło pół kostki
masa
mleko 400 ml
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 3/4 kostki
mąka 1 łyżka
jajko 1 sztuka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rureczki

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, zrobić rowek, dodać żółtko, śmietanę i masło, posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować i pokroić w paski. Nakładać na formy rurki posmarowane masłem. Kłaść na blachę, wysmarowaną masłem. Piec ok. 30 minut w 180 st.

Zrobić MASĘ: Odlać niewielką część mleka. Większą zagotować. W odlanej części rozpuścić mąki, cukier i jajko. Rozmieszać. Gdy mleko będzie się gotować wlać mleko z dodatkami i mieszać aż się zagotuje. Będzie bardzo ciężko na koniec mieszać, ale mieszać dobrze żeby się nie przypaliło. Odstawić do zimna. Następnie margarynę utrzeć. Dodawać po trochu zimnej masy. Gdy będzie gotowe dawać do szprycy i szprycować rurki. Na koniec posypać je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 30.05.2012 22:47
uwielbiam
dianix 01.04.2012 09:27
pyszne są, jadlam takie
pioge7 01.04.2012 09:21
na pewno pyszne
gosia47-47 10.02.2012 21:05
ekstra
cooleczka 04.01.2012 14:08
ale fajne :)
Roksana3 03.01.2012 16:33
Wyglądają smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak