Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wernerowy Żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żur 0,5 l
grzyby suszone 10 szt.
marchewka 1 szt.
seler korzeniowy średniej wielkości 0,5 szt.
boczek wędzony 20 dag
cebula biała 1 szt.
czosnek 3 ząbki
przyprawy do smaku
żeberka
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wernerowy Żurek

Wędzone żeberka zalać ok.0,7 l ciepłą wodą i ugotować na nich wywar, potem je wyjąć i poczekać aż ostygną. Do wywaru dodać połamane suszone grzyby, startą marchew i kawałek selera. Gotować a grzyby będą miękkie. Następnie wlać do wywaru ok. 0,5 l zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty). Obrać żeberka i pokroić razem z wędzonym boczkiem w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko razem usmażyć i dodać do zupy. Dodać starty majeranek i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną (ew. kostką rosołowa) i pieprzem.
Na koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakryć pokrywką i odstawić na chwilę aż przejdzie aromatem czosnku.
Podawać z ugotowanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 02.08.2012 22:25
uwielbiam żurek
agata1722
agata1722 03.02.2012 10:04
smaczny
Justyna Jussstiii 13.01.2012 08:31
pychota
agnieszka137 02.01.2012 23:51
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak