Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek śląski z białą kiełbasą i jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek 1 but.
boczek wędzony 1/2 kg.
kiełbasa biała 4 szt.
cebula
marchew
seler mały
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
śmietana 1/2 szkl.
sól i pieprz mielony
jajko ugotowane na twardo 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: żurek śląski z białą kiełbasą i jajkiem

warzywa obrać umyć cebulę opalić nad gazem,boczek,2 całe ząbki czosnku i przyprawy włożyć do garnka i zalać zimną wodą następnie zagotować,jak warzywa będą miękkie przecedzić wywar i wlać do niego z butelki żur,dodać pokrojony na kawałki boczek i białą kiełbasę zagotować zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i majerankiem na koniec zabielić zupę śmietaną wymieszać i podawać z ugotowanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.03.2014 06:50
ulubiona zupka
Wacław 16.06.2013 09:45
bogata wersja żurku,uwielbiam go :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak