Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
gotowane mięso 0,5 kg
cebula biała 1
cebula czerwona 1
jajko 4
masło 3 łyzka
kwaśna śmietana 3 łyżka
sól
pieprz
majeranek
przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczka ziemniaczana

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.Przyprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy 2 jajka i śmietanę. Dokładnie miksujemy.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmazamy na maśle. Dodajemy do mięsa.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę, żółtka dodajemy do mięsa. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i przyprawy. Jeszcze raz dokładnie wszystko łączymy.
Blaszkę keksówkę smarujemy masłem. Nakładamy do niej warstwami masę ziemniaczaną i masę mięsną. Wierzchnią masę powinny stanowić ziemniaki. Warstwę tą smarujemy roztopionym maasłem i posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 35-40 minut.

Smacznego:-)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 20.03.2012 16:36
smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak