Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 2 sztuki
margaryna 210 gramów
cukier 140 gramów
mąka 210 gramów
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wódka 50 ml
czekolada mleczna 2 tabliczki
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym

Ciasto:
Z pomarańczy wyciskamy sok i ocieramy skórkę ( z jednej pomarańczy otartą skórkę zostawmy do musu). Roztapiamy 110g masła. Następnie oddzielamy 4 żółtka od białek i ubijamy je z cukrem. Kolejno dodajemy do masy jajecznej sok z pomarańczy, otartą skórkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz stopione masło. Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Pieczemy je na dużej blaszce około 40 minut w 180 stopniach.

Mus:
Na mus roztapiamy czekoladę wraz ze 100 gramami masła w kąpieli wodnej. Gdy czekolada dokładnie się rozpuści, masę należy zdjąć z ognia, dodać skórkę z pomarańczy i dwa żółtka. Masę wyrabiamy do gładkości. Następnie ubijamy pianę z białek i łączymy z czekoladą. Musem przekładamy ciasto pomarańczowe nasączone wódką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak