Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

koptyka z mojego dzieciństwa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna ile zabierze
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
masło klarowane 4 łyżki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: koptyka z mojego dzieciństwa

ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, jajka i mąkę pszenną ( tyle, żeby masa była zwarta i można było formować wałeczki)
masę dzielimy na części, z każdej formujemy wałeczek i tniemy pod skosem.
gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia
masło topimy na patelni, polewamy nim ciepłe kopytka, słodzimy wg upodobań

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcinek 02.03.2012 07:36
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak