Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
koper świeży 6 sztuk
czosnek 2 główki
liście wiśni 10 sztuk
chrzan 3 kawałeczzki
sól 60 gramów
woda 4 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 torebka
Gorczyca biała cała Prymat 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki kiszone

Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę. Następnie poodcinać im \"piętki\" z obu stron i ułożyć ścisło w słoikach. Do każdego słoika wkładamy dodatkowo również kawałeczek obranego korzenia chrzanu, ząbek czosnku, gałązkę kopru razem z nasionami, dwa listki wiśni i kilka ziarenek gorczycy. Na zalewę należy przygotować 4 szklanki wody, a następnie zagotować ją z solą, ziarenkami pieprzu i liśćmi laurowymi ( dwa listki na słoik, kilka ziarenek pieprzu na słoik) i gotować minut. Od razu zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.Potem wynieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 21.07.2012 20:59
uniwersalne i smaczne
olkaaa 21.01.2012 20:52
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak