Sposób przygotowania

Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę. Następnie poodcinać im \"piętki\" z obu stron i ułożyć ścisło w słoikach. Do każdego słoika wkładamy dodatkowo również kawałeczek obranego korzenia chrzanu, ząbek czosnku, gałązkę kopru razem z nasionami, dwa listki wiśni i kilka ziarenek gorczycy. Na zalewę należy przygotować 4 szklanki wody, a następnie zagotować ją z solą, ziarenkami pieprzu i liśćmi laurowymi ( dwa listki na słoik, kilka ziarenek pieprzu na słoik) i gotować minut. Od razu zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.Potem wynieść w chłodne miejsce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    uwielbiam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mic

    uniwersalne i smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !