Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 400 gram
śmietana kremówka 220 ml
masło 3 łyżki
cebula biała 1-2 sztuki
mąka 2-2,5 łyżki
czosnek 1 ząbek
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Smażymy ją razem z czosnkiem na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki kurki, mieszamy i zostawiamy na ogniu na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i przesmażamy chwilkę, a na koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawy, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut. Sos proponuję podawać do potraw mięsnych jako dodatek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 30.05.2012 14:11
dobry
berys18 26.04.2012 20:06
ale pyszności
Dorota37 26.04.2012 19:31
supper
Tika4444 10.04.2012 15:55
ale pyszności
Ada-Gaba 03.04.2012 07:13
rewelacyny
olkaaa 04.03.2012 11:05
bardzo lubię
eli82 25.02.2012 10:13
dobry
Wacław 06.02.2012 13:55
smaczniutki sosik !
Dorian 03.02.2012 07:52
ekstra pyszny
kate.500 23.01.2012 12:00
kapitalny sosik...
Izabela28 15.01.2012 16:42
smaczny ten sos:)
Ewelina38 14.01.2012 14:24
pyszny sosik
Natalia/tubisiek 08.01.2012 16:35
uwielbiam kurki!
zdzislawa2 02.01.2012 20:17
muszę go wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak