Sposób przygotowania

Sałatkę podaje w wydrążonym arbuzie. Odkrawam mniej więcej 1/4 wysokości arbuza od góry. Z obu części wydrążam miąższ, usuwam pestki (chyba, że mam lenia...) i kroję go w kostkę. mandarynki każdy kawałek przekrawam na pół. Banana kroję w plasterki, brzoskwinie, kiwi, pomarańczę i truskawki kroję w kostkę.
Żeby arbuz wyglądał bardziej dekoracyjnie wycinam go albo tworząc falę, albo ząbki.
Pokrojone owoce (jeśli arbuza było dużo to nie daję wszystkiego) mieszam. Przekładam do arbuza i polewam kieliszkiem amaretto, chyba że nie mam - wtedy daję łyżkę miodu.
Całość wkładam na około 40 minut do lodówki.

Arbuz będzie wyglądał jeszcze efektowniej gdy na jego boku wytniemy nożykiem różne kształty i wzory (nacinamy tylko skórę). Moja znajoma podała tak sałatkę na Halloween zdobiąc wierzch syropem malinowym, który spływał po nacięciach zupełnie jak krew po zębach wampira :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    smacznie i zdrowo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !