Sposób przygotowania

Fileta z kurczaka myjemy kroimy w gruba kostkę 4x4 cm, cebulę w ćwiartki, paprykę roztrajamy usuwamy pestki ze środka i też kroimy na większe kawałki, tak aby bez problemu można je było nabić na wykałaczkę, pieczarki jeżeli są duże to przekrawamy tylko na połówki. Tak przygotowane składniki przekładamy do jednego naczynia, solimy. Przygotowujemy marynatę...do połowy szklanki oleju dodajemy przyprawy pieprz, paprykę, bazylię, tymianek , można dodać jakąś inną kompozycję ulubionych przypraw. Polewamy przygotowaną mieszanką nasze składniki, odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę, tak żeby spokojnie wszystkie składniki nabrały aromatu. Później nabijamy kolejno składniki na patyczki do szaszłyków...ja układam je w ten sposób aby mięsko było zawsze w towarzystwie cebuli lub pieczarek...wydaje mi się że nabiera dzięki temu charakterystycznego smaku. Do przygotowania szaszłyków możemy posłużyć się tez innymi warzywami np. porem. Gotowe szaszłyki układamy na grillu (ja układam je aluminiowych tackach, tak żeby nie były strasznie suche) grillujemy je ok 10-15 min z każdej strony. Można tez przyżądzić je w piekarniku wtedy ok 20-30 minut pieczemy w temp. 180 Smacznego!!!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !