Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki po nelsońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
grzyby suszone 80 gramów
cebula 2 sztuki
jajko 4 sztuki
ser żółty 200 gramów
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki po nelsońsku

Grzyby namoczyć, pociąć w paski i gotować około 25 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie wystudzić i pokroić w grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo i również pokroić. Cebulę posiekaną w kostkę podsmażyć na tłuszczu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć połowę ziemniaków, na nie posypać połowę cebuli smażonej, połowę grzybów i pokrojonych jajek. Całość posypać startym żółtym serem. Na ser znów ułożyć kolejne warstwy z pozostałych składników, na wierzchu posypując ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec około 15 minut. Jeżeli ktoś lubi, na sam wierzch zapiekanki można nalać śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak