Sposób przygotowania

Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić. Ugotować mieszankę ulubionych warzyw. Mogą to być warzywa świeże, jak też mrożone, ja najczęściej wybieram miks-kalafior, brokuł, marchewka. uważajmy, by warzywa nie były rozgotowane, najlepiej jak są jeszcze delikatnie twarde. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Do niej dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w szklance zimnej wody i zagotować. Sos doprawić do smaku. Na koniec wrzucić ugotowane warzywa i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, mieszając co jakiś czas. W tym czasie wysmarujmy tłuszczem naczynie żaroodporne i zetrzyjmy ser na tarce o grubych oczkach. Gdy sos będzie już gotowy zabieramy się za układanie zapiekanki. Na samo dno układamy makaron, posypujemy serem, na to sos, ser i kolejna warstwa makaronu i tak do wyczerpania składników. Na samym wierzchu powinien znaleźć się sos posypany serem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marines27

    pyszności, dzięki za przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika64

    Dobry przepis, dziś ja zrobię
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lubię zapiekanki, a szczególnie te z makaronem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !