Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka makaronowa z kiełbaską i warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu świderki 200 gramów
kiełbasy śląskiej 3 kawałeczki
sera żółtego 200 gramów
warzw 150 gramów
koncentratu pomidorowego 3-4 łyżeczki
cebuli 1 sztuka
pieprz
sól
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka makaronowa z kiełbaską i warzywami

Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić. Ugotować mieszankę ulubionych warzyw. Mogą to być warzywa świeże, jak też mrożone, ja najczęściej wybieram miks-kalafior, brokuł, marchewka. uważajmy, by warzywa nie były rozgotowane, najlepiej jak są jeszcze delikatnie twarde. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Do niej dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w szklance zimnej wody i zagotować. Sos doprawić do smaku. Na koniec wrzucić ugotowane warzywa i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, mieszając co jakiś czas. W tym czasie wysmarujmy tłuszczem naczynie żaroodporne i zetrzyjmy ser na tarce o grubych oczkach. Gdy sos będzie już gotowy zabieramy się za układanie zapiekanki. Na samo dno układamy makaron, posypujemy serem, na to sos, ser i kolejna warstwa makaronu i tak do wyczerpania składników. Na samym wierzchu powinien znaleźć się sos posypany serem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.07.2012 14:53
Lubię zapiekanki, a szczególnie te z makaronem.
Monika64 24.05.2012 18:47
Dobry przepis, dziś ja zrobię
marines27 04.01.2012 09:55
pyszności, dzięki za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak