Sposób przygotowania

Szynkę natrzeć dokładnie mieszanką soli, saletry, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Jeśli szynka jest z kością, trzeba zrobić obok niej głęboką dziurę i wsypać tam sól. Następnie włożyć szynkę do kamionkowego garnka, przycisnąć drewniana deseczką i dociążyć jakimś ciężarem. Garnek zakryć gęstym płótnem. Po dwóch dniach wlać do 1/2 litra przestudzonej wody w której rozpuścić garść soli kuchennej. Szynkę codziennie przewracać w garnku. Powinna w nim leżeć 4, a nawet 5 tygodni. Po upływie tego czasu, można ją wędzić. Szynkę podajemy na płaskich półmiskach, zawsze należy pamiętać , aby nie nakładać zbyt dużo, bo to wygląda nie estetycznie.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !