Sposób przygotowania

Kawa po turecku, wbrew pozorom różni się smakiem od naszej rodzimej parzonej kawy. Z resztą sami spróbujcie...
W garnuszku zagrzać wodę (nie powinna wrzeć) i wsypać kawę z cukrem. Zagotować. Połowę powstałego naparu rozlać do filiżanek (bez piany), a drugą część ponownie zagotować. Zagotowaną dodać do wcześniej odlanej, a na wierzch ułożyć powstałą pianę. Nie mieszać!
Można podać bez pianki, ale ponoć oryginalnie piana jest zwana \"twarzą kawy\" i aby nie stracić swojej powinno się pić z pianą.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    piękna filiżanka, w takiej nawet zwykła kawa smakuje wykwintnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !