Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1/2 szkl
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
mięso gotowane 30 dag
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 2 jajka, mąkę i zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu, dodać drobno posiekane lub zmielone w maszynce mięso, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farszu i zlepiać przeciwległe kąty. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.11.2013 13:01
przydatny przepis :)
Katarzyna59 20.06.2013 08:42
bardzo fajny przepis
IlonaAlbertos 06.10.2012 13:21
Fajne, z barszczykiem idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak