Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Matiasy z suszoną śliwką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy 5 szt
Śliwki kalifornijskie 60 szt
ocet winny
miód prawdziwy
migdały słupki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Matiasy z suszoną śliwką

Kroki postępowania

1
Matiasy zalewamy letnią wodą i moczymy przez 3 godziny, odcedzamy i płuczemy.
Krok 1 - Matiasy z suszoną śliwką foto
2
Wodę zagotowujemy, studzimy, doprawiamy do smaku octem winnym i miodem (ja dałam 3,5 łyżki octu i 1 dużą łyżkę miodu). Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i trzymamy w niej przez 8-12 godzin.
Krok 2 - Matiasy z suszoną śliwką foto
3
W 20 śliwkach nacinamy otwory, w które wkładamy słupki migdałów.
Krok 3 - Matiasy z suszoną śliwką foto
4
Zamarynowane śledzie przecinamy na pół- wzdłuż oraz wszerz (aby z każdego śledzia powstały nam 4 paski). Na każdym kawałku śledzia kładziemy nadzianą migdałami śliwkę i zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Na obu końcach wykałaczek nadziewamy suszoną śliwkę.
Krok 4 - Matiasy z suszoną śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 02.01.2012 20:47
fajny myk z tym wkładaniem migdałów do śliwek
Magdalena67 01.01.2012 23:11
ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak