Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernikowe parfait

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 200 g
mleko 125 ml
cukier puder 70 g
żółtko jajek 3 szt
herbatniki 40 korzenne

Przepis i sposób przygotowania na: piernikowe parfait

Mleko podgrzewam z połowa łyżeczki przyprawy do piernika i polową opakowania cukru waniliowego z prawdziwa wanilią.
3żółtka ucieram z cukrem pudrem w kapieli wodnej. Mleko wlewam do masy żółtkowej, mieszam, dla aromatu dodaje starta skórke pomarańczową.
Smietanke ubijam, dodaje do schodzonego kremu. Jesli konsystencja jest bardzo rzadka, rozpuszczam 2 łyżeczki żelatyny z połowa szklanki wody.
Przekładam do miseczek wyłozonych pokruszonymi herbatnikami korzennymi, schładzam 12h.
Ozdabiam dżemem, zurawiną i polewa czekoladową. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 28.11.2012 21:48
zachęcające
gosia561 21.06.2012 12:50
ładnie wyglądają
marines27 10.01.2012 12:52
palce lizać
BeataJ 02.01.2012 19:15
hmm. brzmi zachęcająco :)
cooleczka 01.01.2012 18:37
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak