Sposób przygotowania

Do dużego rondla z wrzącą wodą wsypać ryż basmati, wymieszać raz, i doprowadzić ponownie do wrzenia. Gdy ryż dochodzi do wrzenia, będzie \"tańczyć w wodzie\" gotujemy go jeszcze osiem minut lub do momentu al dente. Ryż odcedzić, przykryć arkuszem ręcznika kuchennego i odstawić na pięć minut, aby wchłonął nadmiar wody.
W międzyczasie, wymieszać słodki sos chili, wraz z sosem sojowym, olejem sezamowym i odstawić.
Do woka dodaj sezam i mieszaj, smażyć przez 30 sekund, aż będzie rumiany, a następnie odstawić (nie zostawiać na woku!!!).
Usmażyć kurczaka w woku. Odsączyć nadmiar oleju. Do woka dodać groszek i czerwoną paprykę z dwoma łyżkami wody, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty z pokrywą. Dodać ryż basmati, szczypiorek, czosnek i imbir (starty) i mieszać przez kolejne dwie minuty. Przesuń ryż z warzywami na jedną stronę woka i wlej jajka na woka. Jajo powinno mieć dość duże kawałki, aby oprzeć się pokusie, by zmieszać go zbyt szybko. Wymieszać ze ściętym jajkiem.

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !