Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczny smażony ryż z kurczakiem
W międzyczasie, wymieszać słodki sos chili, wraz z sosem sojowym, olejem sezamowym i odstawić.
Do woka dodaj sezam i mieszaj, smażyć przez 30 sekund, aż będzie rumiany, a następnie odstawić (nie zostawiać na woku!!!).
Usmażyć kurczaka w woku. Odsączyć nadmiar oleju. Do woka dodać groszek i czerwoną paprykę z dwoma łyżkami wody, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty z pokrywą. Dodać ryż basmati, szczypiorek, czosnek i imbir (starty) i mieszać przez kolejne dwie minuty. Przesuń ryż z warzywami na jedną stronę woka i wlej jajka na woka. Jajo powinno mieć dość duże kawałki, aby oprzeć się pokusie, by zmieszać go zbyt szybko. Wymieszać ze ściętym jajkiem.
Smacznego!