Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczny smażony ryż z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż basmati 200 gram
słodki sos chili 2 łyżki
ciemny sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżka
sezam 2 łyżki
groszek 50 gram
pierś z kurczaka 2 połówki
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
czosnek 1 ząbek
imbir 20 gram
jajko 2-3 sztuki
olej do smażenia 1 łyżka
papryka czerwona 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczny smażony ryż z kurczakiem

Do dużego rondla z wrzącą wodą wsypać ryż basmati, wymieszać raz, i doprowadzić ponownie do wrzenia. Gdy ryż dochodzi do wrzenia, będzie \"tańczyć w wodzie\" gotujemy go jeszcze osiem minut lub do momentu al dente. Ryż odcedzić, przykryć arkuszem ręcznika kuchennego i odstawić na pięć minut, aby wchłonął nadmiar wody.
W międzyczasie, wymieszać słodki sos chili, wraz z sosem sojowym, olejem sezamowym i odstawić.
Do woka dodaj sezam i mieszaj, smażyć przez 30 sekund, aż będzie rumiany, a następnie odstawić (nie zostawiać na woku!!!).
Usmażyć kurczaka w woku. Odsączyć nadmiar oleju. Do woka dodać groszek i czerwoną paprykę z dwoma łyżkami wody, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty z pokrywą. Dodać ryż basmati, szczypiorek, czosnek i imbir (starty) i mieszać przez kolejne dwie minuty. Przesuń ryż z warzywami na jedną stronę woka i wlej jajka na woka. Jajo powinno mieć dość duże kawałki, aby oprzeć się pokusie, by zmieszać go zbyt szybko. Wymieszać ze ściętym jajkiem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak