Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierożki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona ok pół kg
grzyby suszone 15g
pieczarki 20dag
cebula
masło 2 łyżki
mąka ok 40dag
żółtko jajek 2
sól
woda 1/2 szklanki (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierożki

Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować 30min.Pieczarki obrać i pokroić, podsmażyć z cebulką i oprószyć kucharkiem. Grzyby namoczyć (najlepiej wcześniej w nocy) i zagotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać, dodać do kapusty razem z pieczarkami. Całość gotować jeszcze ok 15min. Odcedzić, ostudzić i zmielić blenderem. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać z solą,dodać wystudzone stopione masło,żółtka i wodę. Zagnieść ciasto, schować w ciepłe miejsce na 20min. Rozwałkować i wycinać kółka (szklanką). Napełniać farszem, sklejać i dociskać brzegi widelcem. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 4 min od czasu gdy wypłyną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 01.01.2012 17:36
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak